Składniki:
30 dag. mąki żytniej
15 dag. mąki pszennej
2,5 dag. świeżych drożdży
250 ml. letniego mlek
5 łyżek letniej wody (przegotowanej )
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
1 łyżeczka świeżego posiekanej pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminku
świeżo mielony czarny pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Oba gatunki mąki wsyp do miski i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie i wykrusz do niego drożdże. Wlej mleko - tyle żeby wyrobić miękkie ciasto. Powinno 'odchodzić' od ręki, nie powinno być ani zbyt miękkie ani zbyt twarde, najlepiej więc wlewać mleko porcjami. Tak wyrobione ciasto posypujemy po wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (20-25'C ) na 15 min.Po tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Do naszego ciasta dodajemy letnią wodę i sól, zagniatamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15 min.
- Dodajemy zioła i przyprawy, zagniatamy ciasto i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i odstawiamy na 15 -20 min.
- Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250'C przez pierwsze 10 minut, po upływie tego czasu chleb smarujemy po wierzchu mlekiem dla ładnego koloru i zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy 1 godzinę.
- Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę żeby ostygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz