Przepis zasłyszany od koleżanki z Meksyku
Składniki :
2 duże dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
sok z cytryny (kilka kropel dla zachowania ładnego zielonego koloru awokado)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Awokado myjemy, usuwamy pestkę, kroimy na kilka części i wrzucamy do blendera, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz a na koniec skrapiamy lekko cytryną i miksujemy w blenderze na gładki krem.
Można również przygotować opcję pikantną dodając nieco płatków chili. Jeśli nasze awokado nie jest idealnie dojrzałe, dla dobrej konsystencji można dodać 1 łyżeczkę majonezu.
Guacamole jest wyśmienitym dodatkiem do chipsów i zbożowych krakersów, ale przede wszystkim awokado jest po prostu cholernie zdrowe i pyszne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz