środa, 12 marca 2014

Guacamole

 Przepis zasłyszany od koleżanki z Meksyku

Składniki :   
2 duże dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
sok z cytryny (kilka kropel dla zachowania ładnego zielonego koloru awokado)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Awokado myjemy, usuwamy pestkę, kroimy na kilka części i wrzucamy do blendera,  dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz  a na koniec skrapiamy lekko cytryną i miksujemy w blenderze na gładki krem.

Można również przygotować opcję pikantną dodając nieco płatków chili. Jeśli nasze awokado nie jest idealnie dojrzałe,  dla dobrej konsystencji można dodać 1 łyżeczkę majonezu.
Guacamole jest wyśmienitym dodatkiem do chipsów i zbożowych krakersów, ale przede wszystkim awokado jest po prostu cholernie zdrowe i pyszne ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz