Składniki:
- 5 średniej wielkości papryk w różnych kolorach
- 300g szpinaku ( ja miałam mrożony)
- 230g sera ricotta
- 1 mała papryczka serrano (można zastąpić chili)
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
- szczypta imbiru
- 4 łyżki masła
- oliwa do wysmarowania formy
Szpinak rozmrażamy na patelni na małym gazie. W międzyczasie na osobnej patelni przesmażamy cebulę i paprykę serrano pokrojone w kostkę na 2 łyżkach masła aż zmiękną.
Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, przesmażoną cebulkę z papryką i mieszamy, smażymy ok 2 min. i dodajemy ser ricotta oraz 2 łyżki masła, całość mieszamy i smażymy jeszcze ok 3-4 min.
Papryki myjemy, obcinamy wierzch i wydrążamy środek. Żeby papryki się nie kiwały i nie przewracały w piecu można lekko ściąć ich spód.
Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i każdą przykrywamy odciętym wcześniej wierzchem. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy nasze papryki (najlepsze będzie płaskie naczynie - krótszy czas pieczenia).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175'C ok.35-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz