sobota, 18 lipca 2015

Papryki faszerowane szpinakiem i serem ricotta






Składniki:

  • 5 średniej wielkości papryk w różnych kolorach
  • 300g szpinaku ( ja miałam mrożony) 
  • 230g sera ricotta
  • 1 mała papryczka serrano (można zastąpić chili) 
  • 1/2 dużej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki masła
  • oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy na patelni na małym gazie. W międzyczasie na osobnej patelni przesmażamy cebulę i paprykę serrano pokrojone w kostkę na 2 łyżkach masła aż zmiękną.
Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, przesmażoną cebulkę z papryką i mieszamy, smażymy ok 2 min. i dodajemy ser ricotta oraz 2 łyżki masła, całość mieszamy i smażymy jeszcze ok 3-4 min.  

Papryki myjemy, obcinamy wierzch i wydrążamy środek. Żeby papryki się nie kiwały i nie przewracały w piecu można lekko ściąć ich spód.
Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i każdą przykrywamy odciętym wcześniej wierzchem. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy nasze papryki (najlepsze będzie płaskie naczynie - krótszy czas pieczenia). 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175'C  ok.35-40 min.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz