Składniki :
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 bakłażan
- 2 duże ząbki czosnku rozgniecione
- 1l bulionu warzywnego
- 1,5 kubka czerwonego ryżu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, chili w płatkach
Przygotowanie :
Ryż zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 30-40 min. Jeśli ryż wciągnie nam cały bulion przed upływem 30 min. trzeba dolać nieco wody.
Marchew oraz papryki kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem, aż warzywa nieco zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy z resztą warzyw aż cebula zmięknie.
*ważne żeby nasze warzywa były jędrne a nie papkowate więc nie smażymy zbyt długo ;)
Bakłażana myjemy, kroimy na pół wzdłuż, pozbywamy się pestek, następnie obficie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego bakłażana układamy na sitku, fioletową stroną do góry i odstawiamy na 15 min. Jeśli pominiemy ten zabieg bakłażan będzie gorzki.
Po 15 min. bakłażana znowu myjemy, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym, solimy i kroimy w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojonego bakłażana, posypujemy płatkami chili i smażymy do miękkości (ok 5min).
Usmażonego bakłażana i nieodcedzony ryż dodajemy do pozostałych warzyw, dodajmy przyprawy, mieszamy i smażymy ok 5 min. bądź do czasu całkowitego wchłonięcia płynu.
*Jeśli po 40 min. mamy ugotowany ryż a cały bulion jest wchłonięty to jest ok, jeśli nie to, też ok bo bulion nam się wchłonie na patelni jak wymieszamy wszystko razem i chwilę posmażymy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz