wtorek, 16 czerwca 2015

Czerwony ryż z warzywami




Składniki :
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 bakłażan
  • 2 duże ząbki czosnku rozgniecione
  • 1l bulionu warzywnego 
  • 1,5 kubka czerwonego ryżu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, chili w płatkach

Przygotowanie :
 Ryż zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 30-40 min. Jeśli ryż wciągnie nam cały bulion przed upływem 30 min. trzeba dolać nieco wody.

Marchew oraz papryki kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem, aż warzywa nieco zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy z resztą warzyw aż cebula zmięknie.
*ważne żeby nasze warzywa były jędrne a nie papkowate więc nie smażymy zbyt długo ;)

Bakłażana myjemy, kroimy na pół wzdłuż, pozbywamy się pestek, następnie obficie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego bakłażana układamy na sitku, fioletową stroną do góry i odstawiamy na 15 min. Jeśli pominiemy ten zabieg bakłażan będzie gorzki.

Po 15 min. bakłażana znowu myjemy, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym, solimy i  kroimy w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojonego bakłażana, posypujemy płatkami chili i smażymy do miękkości (ok 5min).

Usmażonego bakłażana i nieodcedzony ryż dodajemy do pozostałych warzyw, dodajmy przyprawy, mieszamy i smażymy ok 5 min. bądź do czasu całkowitego wchłonięcia płynu. 

*Jeśli po 40 min. mamy ugotowany ryż a cały bulion jest wchłonięty to jest ok, jeśli nie to, też ok bo bulion nam się wchłonie na patelni jak wymieszamy wszystko razem i chwilę posmażymy :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz