Na 2 sosby:
- 2 duże świeże pstrągi
- 4 plasterki cytryny
- 4 gałązki świeżego rozmarynu (lub ok 1,5 łyżki stołowej suszonego)
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 6 łyżek masła
Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdego pstrąga doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy ziołami prowansalskimi po obu stornach. Do środka każdego pstrąga wkładamy po 2 plastry cytryny, po 2 gałązki rozmarynu i pietruszki oraz pokrojone na plasterki 2 ząbki czosnku. Pozostałe 2 ząbki czosnku kroimy na plasterki i układamy na wierzchu każdego z pstrągów. Na koniec na wierzchu pstrągów układamy masło i skrapiamy obficie oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 176 C .
Sos jogurtowo-koperkowy:
- 3/4 kubka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku- rozgnieciony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
Jogurt, sok z cytryny, czosnek i sól wymieszać w blenderze, następnie powoli, małym strumieniem wlewać oliwę z oliwek i mieszać łyżką. Na koniec dodać koperek i wymieszać.
*Pstrąga można podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz