poniedziałek, 30 marca 2015

Włoskie ciasteczka z figami




Potrzbujemy:
  • 250g. gotowego ciasta francuskiego
  • 8 -9 dojrzałych fig
  • 1 łyżka stołowa cukru kryształ 
  • 2 łyżki stołowe mleka 
  • 1/2 łyżeczki cyanamonu
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki 
* Jeśli nie mamy fig można użyć dowolnych świeżych lub mrożonych owoców. Duże owoce kroimy na małe kawałki , w wypadku mrożonych należy je wcześniej rozmrozić, przelewając na sitku letnia wodą.

Przygotowanie: 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 5mm. Następnie wycinamy okrągłe ciasteczka , ja używam szklanki do piwa ale można równie dobrze użyć czegoś o mniejszej lub większej średnicy.  Gdy już mamy powycinane nasze ciasteczka, środek każdego z nich, czyli tam gdzie ułożymy owoce, dziurawimy widelcem. Tak przygotowane ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia, w ok. centymetrowych odstępach.
Figi myjemy,  kroimy na ćwiartki i układamy na ciasteczkach. W małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem i posypujemy tym ciastka. Brzegi ciastek smarujemy mlekiem przy pomocy pędzelka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15-20 min. na złoty kolor.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz