Potrzbujemy:
- 250g. gotowego ciasta francuskiego
- 8 -9 dojrzałych fig
- 1 łyżka stołowa cukru kryształ
- 2 łyżki stołowe mleka
- 1/2 łyżeczki cyanamonu
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 5mm. Następnie wycinamy okrągłe ciasteczka , ja używam szklanki do piwa ale można równie dobrze użyć czegoś o mniejszej lub większej średnicy. Gdy już mamy powycinane nasze ciasteczka, środek każdego z nich, czyli tam gdzie ułożymy owoce, dziurawimy widelcem. Tak przygotowane ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia, w ok. centymetrowych odstępach.
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na ciasteczkach. W małej miseczce mieszamy cukier z cynamonem i posypujemy tym ciastka. Brzegi ciastek smarujemy mlekiem przy pomocy pędzelka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15-20 min. na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz