poniedziałek, 30 marca 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem feta



Farsz :
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 200-250g sera feta ( lub według uznania)
  • pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe rozgniecione ząbki czosnku
* Farszu celowo nie solę ponieważ ser feta jest dosyć słony

Przygotowanie :

Szpinak wykładamy na patelnie, dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy na małym gazie. Gdy szpinak już się rozmrozi , dodajemy czosnek i przyprawy mieszamy i przesmażamy na małym ogniu  ok. 8min. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i smażymy ok 3 min. Na koniec dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia. 


Ciasto na pierogi:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody 

Na stolnicy mieszamy mąkę z jakiem i stopniowo dolewamy wodę aż wyrobimy miękkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione ,gdy jest miękkie i nie przykleja się do ręki. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części - 1 cześć przykrywamy ściereczka i odkładamy na bok a 2 cześć dosyć cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy okrągłe placuszki na pierogi.
Lepimy pierogi i gotujemy ok 3-4 min. w dużym garnku . Czas gotowania liczymy od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.



Pierogi najlepiej smakują okraszone cebulką przesmażoną na maśle. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz