Farsz :
- 500 g mrożonego szpinaku
- 200-250g sera feta ( lub według uznania)
- pieprz
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 małe rozgniecione ząbki czosnku
Przygotowanie :
Szpinak wykładamy na patelnie, dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy na małym gazie. Gdy szpinak już się rozmrozi , dodajemy czosnek i przyprawy mieszamy i przesmażamy na małym ogniu ok. 8min. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i smażymy ok 3 min. Na koniec dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto na pierogi:
- 400g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
Na stolnicy mieszamy mąkę z jakiem i stopniowo dolewamy wodę aż wyrobimy miękkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione ,gdy jest miękkie i nie przykleja się do ręki. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części - 1 cześć przykrywamy ściereczka i odkładamy na bok a 2 cześć dosyć cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy okrągłe placuszki na pierogi.
Lepimy pierogi i gotujemy ok 3-4 min. w dużym garnku . Czas gotowania liczymy od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Pierogi najlepiej smakują okraszone cebulką przesmażoną na maśle. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz