sobota, 11 kwietnia 2015

Kluski śląskie





Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do podsypania 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i zaraz po ugotowaniu przekładamy do miski i rozgniatamy jak na puree. Zawartość miski dzielimy nożem na 4 równe porcje, 1 porcję wyciągamy i w to miejsce wsypujemy odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Odłożoną porcję ziemniaków wkładamy z powrotem, dodajemy jajko i mieszamy.

Z tak powstałego ciasta lepimy kulki o średnicy ok 2,5- 3cm i układamy na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy 2-3 min ( licząc od momentu wypłyniecia na powierzchnię), w osolonej wodzie. 
Z podanje ilości wyszło mi 40 klusek.
Podajemy z gulaszem, cebulka przesmażoną na maśle, bądz z cebulka z boczkiem- co kto lubi :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz