Składniki:
- 6 dużych pieczarek do faszerowania (albo 12 zwykłych)
- 1 mała cebula
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 6 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
- 2 łyżki bazyliowego pesto
- 3/4 szklanki sera feta pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
Grzyby myjemy, obieramy i wycinamy nogi. Przygotowane pieczarki układamy spodem do góry na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wypełniamy farszem, następnie na wierzchu każdego grzyba układamy ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok 20-25min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
*Opcjonalnie można jeszcze posypać płatkami chili po wierzchu ;)
*Grzyby można też śmiało zastąpić bakłażanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz