niedziela, 12 kwietnia 2015

Faszerowane pieczarki



Składniki:
  • 6 dużych pieczarek do faszerowania (albo 12 zwykłych)
  • 1 mała cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 6 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 łyżki bazyliowego pesto
  •  3/4 szklanki sera feta pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek 

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek aż zmiękną, dodajemy masło,  czosnek, przyprawy, ryż oraz pesto, wszystko mieszamy i przesmażamy  razem ok 1min.


 Grzyby myjemy, obieramy i wycinamy nogi. Przygotowane pieczarki układamy spodem do góry na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wypełniamy farszem, następnie na wierzchu każdego grzyba układamy ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok 20-25min. w piekarniku nagrzanym do 180C.

 *Opcjonalnie można jeszcze posypać płatkami chili po wierzchu  ;)
 *Grzyby można też śmiało zastąpić bakłażanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz