czwartek, 2 kwietnia 2015

Zapiekanka ze szpinakiem i serem feta na cieście francuskim



Potrzebne składniki:

  • 250g ciasta francuskiego
  • 500g mrożonego szpinaku 
  • 200g sera feta 
  • pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 rogniecione ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek do wysmarowania formy 
  • bazylia (suszona lub swieża) do pysypania po wierzchu zapiekanki

Z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje lub 4 mniejsze.
Farsz do zapiekanki przygotowujemy dokładnie tak samo jak farsz na pierogi ze szpinakiem.

Przygotowanie farszu :

Szpinak wykładamy na patelnie, dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy na małym gazie. Gdy szpinak już się rozmrozi , dodajemy czosnek i przyprawy mieszamy i przesmażamy na małym ogniu  ok. 8min. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i smażymy ok 3 min. Na koniec dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści.

Żaroodporną formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy średnijej grubości warstwą ciasta francuskiego, wykładamy farsz i przykrywamy ciastem francuskim Górna warstwa powinna być nieco cieńsza niż dolna. Można też uformować ciasto na kształt tzw. koperty.
Wierzch zapiekanki smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 25-30 min. na złoty kolor.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz