Potrzebne składniki:
- 250g ciasta francuskiego
- 500g mrożonego szpinaku
- 200g sera feta
- pieprz
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 rogniecione ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do wysmarowania formy
- bazylia (suszona lub swieża) do pysypania po wierzchu zapiekanki
Z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje lub 4 mniejsze.
Farsz do zapiekanki przygotowujemy dokładnie tak samo jak farsz na pierogi ze szpinakiem.
Przygotowanie farszu :
Szpinak wykładamy na patelnie, dolewamy odrobinę wody i rozmrażamy na małym gazie. Gdy szpinak już się rozmrozi , dodajemy czosnek i przyprawy mieszamy i przesmażamy na małym ogniu ok. 8min. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i smażymy ok 3 min. Na koniec dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści.
Żaroodporną formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy średnijej grubości warstwą ciasta francuskiego, wykładamy farsz i przykrywamy ciastem francuskim Górna warstwa powinna być nieco cieńsza niż dolna. Można też uformować ciasto na kształt tzw. koperty.
Wierzch zapiekanki smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 25-30 min. na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz