Składniki na 2 duże porcje:
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 duża kiełbaska chorizo
- 4 szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek świeżo tartego parmezanu
- 350-400 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250g makaronu orecchiette (można zastąpić penne) ugotowanego al dente
- 5 łyżek masła
- oliwa z oliwek
Kiełbaskę chorizo kroimy na średniej grubości plasterki i przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Kiedy kiełbaska jest już przyrumieniona z obu stron przekładamy ją do osobnej miski i odkładamy na bok (tłuszcz wytopiony z kiełbaski zostawiamy na patelni).
Na patelnię z tłuszczem z naszej kiełbaski wrzucamy posiekane w plastry szalotkę i czosnek i dolewamy nieco oliwy z oliwek, całość smażymy na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Do małego rondelka wlewamy pomidory z puszki (razem z sokiem) i od momentu zagotowania gotujemy ok 5 min. następnie odstawiamy na bok.
Gdy nasz makaron jest już ugotowany do naszej patelni z szalotką i czosnkiem dorzucamy pomidorki koktajlowe, masło, kiełbaskę i smażymy na dużym ogniu do czasu gdy skórka pomidorków zacznie lekko się marszczyć (około 3 min. ważne żeby pomidorki nie popękały).
Makaron przekładamy do dużego naczynia, wlewamy pomidory z rondelka (muszą być ciepłe więc jeśli zdążyły wystygnąć to trzeba je trochę podgrzać) oraz całą zawartość patelni, mieszamy i nakładamy na talerze.
Każdą porcję posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
*Przepis powstał w napadzie mega głodu i ochoty na coś innego, pomidorowego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz